WebQuest

Υπηρεσίες Αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό

Εισαγωγή

20171203081628ysyBy.png

Α. Το πρόβλημα:

Αν κανείς θέλει να αναζητήσει πληροφορίες για κάποιο θέμα, έχει βασικά δυο επιλογές:
1. Να προσπαθήσει σε βιβλία και βιβλιοθήκες, ή
2. Να τις αναζητήσει σε διάφορους δικτυακούς τόπους στο Διαδίκτυο, στο Παγκόσμιο Ιστό.


Στις βιβλιοθήκες οι πληροφορίες είναι οργανωμένες και ταξινομημένες, αλλά η πρόσβαση σε αυτές μπορεί να είναι δύσκολη και με πιθανό υψηλό κόστος. Αντίθετα στο Διαδίκτυο υπάρχει άμεση, εύκολη και σχετικά ανέξοδη πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών από το δωμάτιό μας στο σπίτι μας. Άρα η επιλογή 2. φαίνεται πολύ ελκυστική. Βέβαια για τον Παγκόσμιο Ιστό ξέρετε και από την προηγούμενη τάξη ότι είναι ένας τεράστιος αριθμός από υπολογιστές που περιέχουν πληροφορίες με τη μορφή των δικτυακών τόπων. Όμως εκεί στον Παγκόσμιο Ιστό (www.) οι πληροφορίες γενικά δεν είναι ταξινομημένες και οργανωμένες. Επίσης συνεχώς δημοσιεύονται νεότερες πληροφορίες αλλά και δημιουργούνται ή και καταργούνται δικτυακοί τόποι και διαγράφονται σελίδες τους. Σε ποιό δικτυακό τόπο και σε ποιά σελίδα του θα αναζητήσω αυτό που ψάχνω; Ρίξτε μια ματιά στα στοιχεία που ακολουθούν και θα αντιληφθείτε πόσο δύσκολο είναι να αναζητήσω τις πληροφορίες που θέλω:

  • ~1,8 δις Διαδικτυακοί τόποι (websites) υπήρχαν τον Ιανουάριο του 2017.
  • ~894 εκ. Διαδικτυακοί τόποι (websites) δημιουργήθηκαν κατά το έτος 2016.
  • 40.000 αναζητήσεις/δευτερόλεπτο πραγματοποιούνται στην google.com (δηλαδή περίπου 3.5 δις αναζητήσεων/ημέρα).
  • Υπήρχαν ~4,1 δις λογαριασμοί e-mail κατά το 2014 και το νούμερο προβλέπεται να φτάσει τα ~5,6 δις ως το τέλος της δεκαετίας.
  • ~269 δις e-mails διακινούνται καθημερινά στο διαδίκτυο.


Β. Η λύση:
Δημιουργήθηκαν δυο Υπηρεσίες Αναζήτησης πληροφοριών:
1. Οι Θεματικοί Κατάλογοι (Directories), και
2. Οι Μηχανές Αναζήτησης (Search Engines)


1. Οι Θεματικοί Κατάλογοι (Directories) είναι δικτυακοί τόποι (sites) που είναι σαν ευρετήρια με κατηγορίες θεμάτων που ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό. Κάθε κατηγορία θέματος θα μας οδηγήσει, με συνδέσμους, σε άλλους δικτυακούς τόπους, το περιεχόμενο των οποίων έχει άμεση σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Οι θεματικοί κατάλογοι είναι μια πολύ εύχρηστη και αποτελεσματική υπηρεσία αναζήτησης όταν ψάχνουμε για γενικές πληροφορίες για κάποιο θέμα. Τα sites με τους θεματικούς καταλόγους είναι κυρίως προσανατολισμένα προς την ενημέρωση, το εμπόριο, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, όμως συνήθως καλύπτουν πολλούς τομείς δραστηριοτήτων για να απευθύνονται σε ευρύτερο αριθμό ατόμων και να έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.


2. Οι Μηχανές Αναζήτησης (Search Engines) είναι τεράστιες βάσεις δεδομένων, που με τη χρήση ειδικού τύπου προγραμμάτων ταξινομούν τις ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού με βάση το περιεχόμενό τους (τις λέξεις που περιέχουν) και ταυτόχρονα επιτρέπουν την ταχύτατη αναζήτηση και εύρεση ενός θέματος. Με τους μηχανισμούς αναζήτησης μπορούμε να αναζητήσουμε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει και μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανισθεί στην οθόνη μας μια λίστα με τις ιστοσελίδες που περιέχουν το θέμα που ψάχνουμε. Για την αναζήτηση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λέξεις που να προσδιορίζουν όσο καλύτερα γίνεται το θέμα μας. Αυτές οι λέξεις είναι γνωστές σαν Λέξεις-Κλειδιά. Η επιτυχία της αναζήτησής μας εξαρτάται από τις Λέξεις-Κλειδιά που θα χρησιμοποιήσουμε. Η αναζήτηση μπορεί να είναι απλή αλλά και σύνθετη. Μάλιστα μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση και μέσω εικόνων ανεβάζοντας μια εικόνα από τον υπολογιστή μας. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προσφέρουν διαδικτυακούς τόπους με μηχανές αναζήτησης, όμως έχει επικρατήσει η Google που προσφέροντας και πολλές άλλες υπηρεσίες (email, μεταφράσεις, διαδικτυακή αποθήκευση αρχείων υπηρεσίες ανάρτησης βίντεο, φυλλομετρητές κ.α.) έχει γίνει πραγματικά τεράστια και παντοδύναμη με ότι καλό αλλά και αρνητικό αυτό συνεπάγεται.


The Public URL for this WebQuest:
http://zunal.com/webquest.php?w=368899
WebQuest Hits: 506
Save WebQuest as PDF

Ready to go?

Select "Logout" below if you are ready
to end your current session.