WebQuest

Στα ίχνη ενός φόνου...

Process

20141009103845rydyh.jpg

Εργάζεστε στο αστυνομικό σώμα, στο τμήμα ανθρωποκτονιών, στο γραφείο κίνησης. Το τμήμα είναι ανάστατο, καθώς άνοιξε ξανά μετά από 3 χρόνια ο φάκελος δολοφονίας του Χρήστου Μιχαήλου, κατοίκου Θράκης, μετά από παρέμβαση ειδικού ανακριτή από την Κωνσταντινούπολη.
Σκοπός σας είναι να εργαστείτε μεθοδικά και ομαδικά, προκειμένου να πάρετε γρήγορα προαγωγή και να ανελιχθείτε στη θέση που ονειρεύεστε: αυτή του διευθυντή του τμήματος ανθρωποκτονιών. Η πορεία μέχρι εκεί δεν θα είναι καθόλου εύκολη, οι αποστολές είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και απαιτούν όλο και συνθετότερες δεξιότητες, αλλά αν καταφέρετε να εξιχνιάσετε το έγκλημα, έχετε πολλές ελπίδες...
Α΄ ΦΑΣΗ: ΤΜΗΜΑ ΣΗΜΑΝΣΗΣ
Θα ξεκινήσετε από χαμηλά, διεκπεραιώνοντας δουλειά γραμματέα στο τμήμα σήμανσης και ταυτοποίησης στοιχείων. Εκεί αποστολή σας θα είναι να συγκεντρώσετε, να ταξινομήσετε και να παρουσιάσετε  βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία για το συγγραφέα του διηγήματος. Αν καταφέρετε να αξιοποιήσετε τις πληροφορίες που συλλέξατε για να κάνετε και τις πρώτες γενικές υποθέσεις για την υπόθεση του φόνου, τότε αυτοδίκαια θα πάρετε προαγωγή για το τμήμα ανακριτών. Η επιτροπή αξιολόγησης που είναι υπεύθυνη για τις προαγωγές αποτελείται: από ένα μέλος της ομάδας που κρίνεται για προαγωγή που θα κάνει την παρουσίαση της εργασίας και θα τεκμηριώσει τις θέσεις που προβάλλονται, από ενα μέλος κάθε άλλης ομάδας μαθητών  και από τον τμηματάρχη -καθηγητή. Υπάρχει ειδική φόρμα αξιολόγησης για κάθε φάση, την οποία μπορείτε να μελετήσετε πριν την ανάθεση της εργασίας σας, ώστε να γνωρίζετε τα κριτήρια βαθμολόγησης και προαγωγής. Σε περίπτωση που η εργασία σας κριθεί ελλιπής ή ατεκμηρίωτη, έχετε δικαίωμα να την υποβάλλετε με συμπληρώσεις και διορθώσεις (εντός 2 εργάσιμων ημερών) στον τμηματάρχη,  ώστε να προαχθείτε στο ανώτερο τμήμα της επόμενης φάσης.
Β΄ΦΑΣΗ: ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΚΡΙΤΩΝ
Έχετε στα χέρια σας τις μαρτυρίες όσων σχετίζονται  με οποιοδήποτε τρόπο με το θύμα της στυγερής δολοφονίας (πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, πρόσωπα από το ευρύτερο φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον), μόνο που τα στοιχεία είναι λίγο μπερδεμένα χρονικά: εσείς θα πρέπει να βάλετε τα στοιχεία σε χρονολογική σειρά, να γνωρίσετε τις επιλογές που έχει ένας συγγραφέας ως προς τη σειρά με την οποία θα εκθέσει το αφηγηματικό του υλικό, να εντοπίσετε τεχνικές επιτάχυνσης και επιβράδυνσης μέσα στις μαρτυρίες των ηρώων και να προβληματιστείτε για την προσφορά των ποικίλων αφηγηματικών τεχνικών μέσα σε ένα λογοτεχνικό έργο. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τις διαπλεκόμενες αφηγήσεις (ποιος μιλά, σε ποιον, τι είδους αφήγηση έχουμε κ.α). Αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε με επιτυχία την αποστολή σας, μετατίθεστε στο τμήμα εγκληματολόγων.
Γ΄ΦΑΣΗ: ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΩΝ
Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να...ζορίζουν. Τώρα θα κληθείτε να φτιάξετε το ψυχολογικό προφίλ του θύματος αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση. Να θυμάστε: κανείς δεν είναι εκ προοιμίου αθώος, όλοι είναι εν δυνάμει ένοχοι! Χρειάζεται να ξαναδιαβάσετε με μεγάλη προσοχή τα στοιχεία του κειμένου, να αξιοποιήσετε γνώσεις ψυχολογίας, να έχετε οξυμμένη κρίση και παρατηρητικότητα, να αξιοποιήσετε και την παραμικρή λετπομέρεια στα λόγια ή τη συμπεριφορά των ηρώων αλλά και του αφηγητή- που θα μπορούσε να αποδειχθεί αποκαλυπτική για το ξεδιάλυμα του φόνου! θα κρίνετε την αξιοπιστία κάθε μάρτυρα ανάλογα με το αν υπήρξε ή όχι αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας ή μεταφέρει πληροφορίες άλλων, αν έχει κίνητρα να αποκρύψει ή να παραποιήσει την αλήθειαΣτη φάση αυτή, αφού ολοκληρώσετε το ψυχολογικό προφίλ των ηρώων, θα προβείτε σε υποθέσεις σχετικά με την ταυτότητα του ενόχου...
Δ΄ΦΑΣΗ: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΟΧΟΥ
Διαβάζετε το τέλος της ιστορίας και βλέπετε κατά πόσο διαψεύσθηκαν ή επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες σας! Τώρα που γνωρίζετε πλέον τον ένοχο αναζητάτε σημεία προοικονομίας μέσα στο κείμενο και μελετάτε την έννοια της διπλής πραγματικότητας στο έργο του Βιζυηνού. Κλείνετε την έρευνά σας με μια καλλιτεχνική εργασία: δημιουργείτε ένα σύντομο διαφημιστικό τρέιλερ και μια ψηφιακή αφίσα για να διαφημίσετε το διήγημα σε μελλοντικούς αναγνώστες!

The Public URL for this WebQuest:
http://zunal.com/webquest.php?w=257881
WebQuest Hits: 1,205
Save WebQuest as PDF

Ready to go?

Select "Logout" below if you are ready
to end your current session.