WebQuest

Στα ίχνη ενός φόνου...

20141009050055VuGuS.jpg

Και πάλι συγχαρητήρια για τη νέα προαγωγή σας! Τόσο γρήγορη εξέλιξη λίγοι αστυνομικοί έχουν! Εσείς είστε σωστά... λαγωνικά!
Γι αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα να "μυριστούμε" τι κρύβει στη ψυχή και στο μυαλό κάθε ήρωας!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για βοήθεια τις πηγές που παρατίθενται στο τέλος της σελίδας. Τις απαντήσεις θα τις γράψετε σε ομαδοσυνεργατικά έγγραφα στο wiki της τάξης (χρησιμοποιώντας τον προσωπικό σας κώδικο) στον ακόλουθο σύνδεσμο: wiki τάξης
α) Δημιουργήστε το ψυχολογικό προφίλ κάθε ήρωα: παρουσιάστε πρώτα τα στοιχεία που δίνονται για αυτόν (ηλικία, καταγωγή, επάγγελμα, άμεσοι χαρακτηρισμοί που αποδίδει ο ίδιος ο ήρωας στον εαυτό του ή του αποδίδουν άλλοι  ήρωες ή ο κύριος αφηγητής) και στη συνέχεια προσπαθήστε να τον σκιαγραφήσετε με βάση τα λόγια του  και τη συμπεριφορά του. Να λάβετε υπόψη τις ιδιαίτερες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής και του τόπου.(βασικοί ήρωες: μάνα, αφηγητής, Κιαμήλ, Μιχαήλος, Χαραλάμπης, Χρηστάκης, τουρκάλα, ανακριτής / κοινωνικοί τύποι: τσιγγάνα, γάλλος υπηρέτης)
β) Εντοπίστε τα λαογραφικά στοιχεία του διηγήματος και με αντιγραφή-επικόλληση βάλτε τα σε έναν πίνακα ανάλογα με το είδος τους: παροιμίες -γνωμικά / τραγούδια / μύθοι-θρύλοι / λαϊκή θεραπευτική / προλήψεις-δεισιδαιμονίες-μαγεία- μαντεία / στοιχεία υλικού βίου (π.χ. ενδυμασία, διατροφή, έπιπλα κ.α) / θρησκευτική παράδοση-λατρεία / έθιμα. Ποια από αυτά τα στοιχεία βοηθούν στην πληρέστερη σκιαγράφηση των ηρώων και με ποιο τρόπο; Ποια από τα στοιχεία αυτά υπηρετούν την ατμόσφαιρα μυστηρίου του διηγήματος; (βλ. πηγή "Βιζυηνός ένας δεινός ψυχογράφος")
γ) Αναζητήστε κωμικά στοιχεία μέσα στο διήγημα (υπογραμμίστε τα και κάντε έντονη τη γραφή στα συγκεκριμένα χωρία) που σχετίζονται με συμπεριφορές ηρώων. Προσέξτε αν σε κάποια σημεία εντοπίζετε ειρωνεία του κύριου αφηγητή απέναντι στα πρόσωπα αυτά. Τι σχέση έχει ο αφηγητής μαζί τους; Τι έχει προηγηθεί και τι ακολουθεί την κωμική σκηνή; Τα πρόσωπα αυτά εκπροσωπούν μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα; Τι συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε για τη χρήση της ειρωνείας από τον Βιζυηνό και για τη λειτουργία του κωμικού στοιχείου μέσα σε ένα δραματικό -κατά τα άλλα- κείμενο; (βλ. πηγή "τα είδη της ειρωνείας")

Attachments


Web Link
  • Βιζυηνός: ένας δεινός ψυχογράφος
    Description: Η ηθογραφία του Βιζυηνού δε μένει σε ένα επιφανειακό επίπεδο καταγραφής λαογραφικών στοιχείων αλλά εμβαθύνει στη ψυχογράφηση των ηρώων του- έτσι το ηθογράφημα ανυψώνεται σε δυνατό ψυχογράφημα

The Public URL for this WebQuest:
http://zunal.com/webquest.php?w=257881
WebQuest Hits: 1,175
Save WebQuest as PDF

Ready to go?

Select "Logout" below if you are ready
to end your current session.