WebQuest

Αναζητώντας άλλες πατρίδες

Task

foot_apollo11.jpg

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, να αναζητήσουμε άλλες πατρίδες, τόσο σε πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος, όσο και σε άλλους πλανήτες που βρίσκονται σε άλλα ηλιακά συστήματα. Για το λόγο αυτό, θα χωριστείτε σε 8 ομάδες με συγκεκριμένη αποστολή:


1. Ομάδα μελέτης απειλών της ζωής στη Γη
Πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η Γη, φαίνεται πως ο πλανήτης μας είναι εκτεθειμένος και σε άλλους σοβαρούς κινδύνους. Μην ξεχνάτε ότι περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Γη δέχθηκε την επίθεση ενός αστεροειδούς που πιθανότατα οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επαναληφθεί, αν και πιστεύουμε ότι σήμερα διαθέτουμε την τεχνολογία να το αποτρέψουμε. Εσείς απλώς θα καταγράψετε τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, που εξαιτίας τους θα επιθυμούσαμε να αποκτήσουμε ένα δεύτερο "σπίτι" σε κάποιον άλλον πλανήτη ή δορυφόρο. Τις πληροφορίες σας θα τις αντλήσετε από πηγές του διαδικτύου που θα σας δοθούν και θα συνθέσετε σχετική παρουσίαση για τους συμμαθητές σας.


2. Ομάδα μελέτης ευνοϊκών συνθηκών στη Γη
Εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια περίπου, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στο "λίκνο" της, την Γη. Εσείς θα μελετήσετε τους κυριότερους ευνοϊκούς παράγοντες που διασφαλίζουν την διαμονή και ανάπτυξή μας και που χωρίς έναν από αυτούς ο αφανισμός μας θα ήταν σχεδόν βέβαιος. Κατανοώντας αυτούς τους παράγοντες, θα σχεδιάσουμε καλύτερα μια σωστή διαφυγή σε κόσμους μακρινούς του δικού μας ηλιακού συστήματος ή κάποιου άλλου αστεριού. Τις πληροφορίες σας θα τις αντλήσετε από πηγές του διαδικτύου που θα σας δοθούν και θα συνθέσετε σχετική παρουσίαση για τους συμμαθητές σας.


3. Ομάδα σχεδίου άμεσης διαφυγής στη Σελήνη
Τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση διαφυγή του ανθρώπου από την Γη; Σ' αυτήν την περίπτωση, η κοντινή μας Σελήνη ίσως να αποδειχθεί σωτήρια, αν είναι εξοπλισμένη με την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή. Εσείς θα περιγράψετε όλα τα στάδια προετοιμασίας του σχεδίου άμεσης διαφυγής, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητά του. Τις πληροφορίες σας θα τις αντλήσετε από πηγές του διαδικτύου που θα σας δοθούν και θα συνθέσετε σχετική παρουσίαση για τους συμμαθητές σας.


4. Ομάδα αστροβιολόγων
Είναι γεγονός ότι η ζωή όπως την γνωρίζουμε, που η σύστασή της βασίζεται στις μακριές αλυσίδες άνθρακα, είναι ιδιαίτερα ευπαθής στην κοσμική ακτινοβολία που κατακλύζει ολόκληρο το Σύμπαν. Για να αναπτυχθεί και συντηρηθεί θα πρέπει να είναι "προφυλαγμένη" όπως στην Γη. Εσείς θα μας εξηγήσετε πόσο "ευαίσθητη" ή "ανθεκτική" είναι η ζωή; Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένας κόσμος για να την διαφυλάξει; Ειδικότερα, πώς θα επηρέαζε την φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού ένα περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας; Τις πληροφορίες σας θα τις αντλήσετε από πηγές του διαδικτύου που θα σας δοθούν και θα συνθέσετε σχετική παρουσίαση για τους συμμαθητές σας.


5. Ομάδα τεχνολόγων τροφίμων ρουχισμού
Σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από την Γη, καθημερινές μας συνήθειες, όπως ένδυσης και διατροφής, θα πρέπει να αλλάξουν. Εσείς θα περιγράψετε την αλλαγή αυτών των συνηθειών, λαμβάνοντας πληροφορίες για την καθημερινότητα των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εξηγώντας το γιατί είναι "αναγκαίο κακό" αυτές οι αλλαγές. Τις πληροφορίες σας θα τις αντλήσετε από πηγές του διαδικτύου που θα σας δοθούν και θα συνθέσετε σχετική παρουσίαση για τους συμμαθητές σας.


6. Ομάδα μελέτης Άρη
Ο Άρης φαίνεται αρκετά πιο φιλόξενος από τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος για να τον επιλέξουμε ως τον πρώτο κόσμο που η ανθρωπότητα θα εποικίσει. Εσείς θα μας παρουσιάσετε ένα σχέδιο αποίκισης του πλανήτη Άρη, ξεκινώντας από το πρώτο ταξίδι από την Γη και συνεχίζοντας με τις φροντίδες που θα έχουν οι διάφορες αποστολές στον πλανήτη, όπως για παράδειγμα η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη για την συντήρησή τους. Ακόμα, θα μας εξηγήσετε ποια είναι η λεγόμενη "γαιοποίηση του Άρη" και σε τι θα εξυπηρετούσε την ανθρωπότητα. Τις πληροφορίες σας θα τις αντλήσετε από πηγές του διαδικτύου που θα σας δοθούν και θα συνθέσετε σχετική παρουσίαση για τους συμμαθητές σας.


7. Ομάδα μελέτης Ευρώπης και Τιτάνα
Η Ευρώπη, ένα φεγγάρι του Δία και ο Τιτάνας, ένα φεγγάρι του Κρόνου σε μέγεθοςς Γης, φαίνεται πως διαθέτουν την απαιτούμενη χημεία για να συντηρήσουν ζωή. Η Ευρώπη χάρη στους υπόγειους υδάτινους ωκεανούς της και ο Τιτάνας χάρη στον πλούτο του μεθανίου και των άλλων οργανικών ενώσεων. Θα μελετήσετε τα χαρακτηριστικά τους, εξηγώντας γιατί οι επιστήμονες θεωρούν τις συνθήκες εκεί ευνοϊκές για ζωή. Κατά τη δική σας άποψη, θα μπορούσε να επιβιώσει η ανθρωπότητα σ' αυτούς τους κόσμους; Τις πληροφορίες σας θα τις αντλήσετε από πηγές του διαδικτύου που θα σας δοθούν και θα συνθέσετε σχετική παρουσίαση για τους συμμαθητές σας.


8. Ομάδα μελέτης εξωπλανητών
Τελικά, ίσως ο πιο "γήινος" πλανήτης να βρίσκεται πολύ μακριά μας, κάπου σε ένα διαφορετικό ηλιακό σύστημα. Εσείς θα μελετήσετε πώς γίνεται ο εντοπισμός εξωπλανητών (όπως λέγονται οι πλανήτες άλλων ηλιακών συστημάτων) και πώς θα πρέπει να είναι ο αστέρας που πιθανότατα να έχει έναν πλανήτη όπως την Γη στο πλανητικό του σύστημα. Τις πληροφορίες σας θα τις αντλήσετε από πηγές του διαδικτύου που θα σας δοθούν και θα συνθέσετε σχετική παρουσίαση για τους συμμαθητές σας.

The Public URL for this WebQuest:
http://zunal.com/webquest.php?w=34180
WebQuest Hits: 12,241
Save WebQuest as PDF

Ready to go?

Select "Logout" below if you are ready
to end your current session.