WebQuest

Μάθε ό,τι θες για την Ευρώπη

Conclusion

20160610041526uPuJe.jpg

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε κάποια ήθη και έθιμα από τις χώρες της ΕΕ.  Από κάθε χώρα  θα σας παρουσιάσουμε ένα παράξενο έθιμο!!!!

Την σελίδα αυτή την έφτιαξαν η Ελεάνα Τσαουσλάρη και η Σοφία Μουτάφη με πληροφορίες που βρήκαν ελεύθερες στο διαδίκτυο.

Attachments

ΙΣΠΑΝΙΑ
Description: Την Μεγάλη Τρίτη στην Ισπανία λαμβάνει χώρα ένας παραδοσιακός χορός – ο χορός του θανάτου – μέσα στους στενούς μεσαιωνικούς διαδρόμους. Κάθε άτομο που παίρνει μέρος στον χορό είναι μασκαρεμένο. Στο τέλος η παρέλαση καταλήγει σε μια πελώρια συγκέντρωση μασκαρεμένων σκελετών που κρατούν στα χέρια τους κουτιά γεμάτα στάχτη. Ο χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες-μέχρι τις τρεις το πρωί, ώρα που τα φαντάσματα προκαλούν την Αγία Τριάδα
ΔΑΝΙΑ
Description: Στη Δανία την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα φτιάχνονται πολλά χειροποίητα στολίδια για τη διακόσμηση των σπιτιών. Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το παραδοσιακό Αλεξανδριανό στεφάνι με τέσσερα κεριά που συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Description: Η περίοδος των Χριστουγέννων στην Ολλανδία ξεκινάει με μια παράδοση η οποία αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τα Χριστούγεννα. Η ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου αποτελεί τη κορύφωση της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ονομάζεται «SinterKlaas» καταφθάνει στην Ολλανδία το Νοέμβριο, τρεις βδομάδες πριν τα γενέθλιά του. Το πλοίο του είναι φορτωμένο με δώρα, το υποδέχεται στο λιμένα η Βασίλισσα Βεατρίκη συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου. (Βέβαια αυτό το έθιμο ανάγεται στην εποχή που η Ολλανδία ήταν αποικιοκρατική και έρχονταν τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα από τις αποικίες της).
ΒΕΛΓΙΟ
Description: Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet, που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις "κάλτσες των δώρων" δίπλα στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. (Ο Sinterklaas δεν είναι ο Santa Claus). Στο Βέλγιο τα Χριστούγεννα εορτάζονται και με πλήθος θεατρικών παραστάσεων, όπου αποδίδονται καλλιτεχνικά σκηνές από τη Θεία Γέννηση, καθώς και λιτανείες αλλά και πολλές υπαίθριες αγορές.
ΠΟΛΩΝΙΑ
Description: Μόλις το πρώτο αστέρι εμφανισθεί στον ουρανό η εορτή των Χριστουγέννων μπορεί να ξεκινήσει. Η έναρξη της εορτής γίνεται με το μοίρασμα του χριστουγεννιάτικου μπισκότου, ως ένδειξη αγάπης και συμφιλίωσης που συνοδεύεται με την ανταλλαγή θερμών ευχών. Στο τραπέζι υπάρχει πάντα και ένα πιάτο άδειο σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης εμφανιστεί αναπάντεχα. Τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το δένδρο των Χριστουγέννων και προσφέρονται από τον νεαρότερο σε ηλικία.
ΚΡΟΑΤΙΑ
Description: Στην Κροατία, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου, που γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος.Τα παιδιά γυαλίζουν τα παπούτσια τους και τα αφήνουν κοντά στο παράθυρο. Ο Άγιος Νικόλαος αφήνει γλυκίσματα και δώρα στα παιδιά που δεν έκαναν αταξίες όλη τη χρονιά.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Description: Για τις γιορτές του Πάσχα ετοιμάζονται και οι νοικοκυρές. Μαζεύουν αυγά και φτιάχνουν τις μπογιές με τις οποίες θα τα βάψουν, χρησιμοποιώντας χρώματα που κατασκευάζουν από φυσικά υλικά. Για το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούν βρασμένη ρίγανη, για το κίτρινο φύλα από καστανιά ή φλούδες από μήλα. Για το πράσινο χρησιμοποιούν εκχύλισμα από φύλα φρέσκιας τσουκνίδας.
ΑΥΣΤΡΙΑ
Description: Τα δώρα στα παιδιά τα μοιράζει ο Άγιος Νικόλαος με βοηθό του τον Krampus στις 6 Δεκεμβρίου. Η εορταστική περίοδος τελειώνει με τον εορτασμό των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου. Τα παιδιά ντυμένα σαν τους τρεις Μάγους γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα, εύχονται ένα ειρηνικό και ευλογημένο νέο έτος, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώνουν τα προσφέρουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όσο για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων, σ' αυτό κυριαρχεί ψητή χήνα με διάφορες γαρνιτούρες, ενώ ένα μεγάλο ψάρι ψητό φτάνει συνήθως στο τραπέζι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
ΓΑΛΛΙΑ
Description: Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι λιγότερο σημαντική. Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είναι μια συνηθισμένη εργάσιμη μέρα. Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του το βράδυ μεταξύ 24 προς 25 Δεκεμβρίου. Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται από μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Οι Γάλλοι τα Αλεξανδριανά τα γνωστά κόκκινα λουλούδια τα αποκαλούν Etoiles de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια του έτους
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Description: Από την παραγωγή στην κατανάλωση αλλά και στην ανακύκλωση. Στη Γερμανία η παράδοση προβλέπει την καύση των χριστουγεννιάτικων δέντρων την περίοδο του Πάσχα. Συμβολίζει την νίκη της όμορφης και ηλιόλουστης άνοιξης, έναντι των κρύων γκρίζων ημερών του χειμώνα.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Description: Στην Ιρλανδία, τα παιδιά μάλλον δεν ευχαριστιούνται με ένα δώρο, αφού κρεμούν στο τζάκι χριστουγεννιάτικους μεγάλους σάκους, αντί για κάλτσες. Η πρωτοτυπία όμως των Ιρλανδών βασίζεται και στην αγάπη τους για το εθνικό τους ποτό, τη μπύρα Guinness! Αφήνουν, λοιπόν, έξω από την πόρτα του σπιτιού τους ένα ποτήρι Guinness για να δροσιστεί ο Άγιος Βασίλης και μια κρεατόπιτα για να τσιμπήσει κάτι ο κουρασμένος άγιος. Παράδοση είναι να του αφήνουν και λίγες μέντες!
ΚΥΠΡΟΣ
Description: Στην Κύπρο κάθε πρωτομαγιά δηλαδή κάθε πρώτη μέρα του Μάη οι κάτοικοι κάνουν στεφάνια από λουλούδια και τα κρεμούν πάνω στην πόρτα.Αυτό γίνεται διότι ο Μάης είναι ο μηνάς τον λουλουδιών και ανθίζουν άφθονα λουλούδια στην Κύπρο.Επίσης, μερικές φορές κάνουν παρελάσεις με άρματα από λουλούδια.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Description: Στην Φινλανδία τα παιδιά μασκαρεύονται και ζητιανεύουν στους δρόμους, ενώ στα χέρια τους κρατούν δύο μπαγκέτες. Στην δυτική μάλιστα Φινλανδία τα πυροτεχνήματα είναι το κέντρο της προσοχής. Η παράδοση έχει και εδώ συμβολική σημασία, αφού σκοπός των κρότων και των πυροτεχνημάτων είναι να τρομάξουν τις μάγισσες που περιφέρονται ελεύθερες στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου.
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Description: Χριστούγεννα στο Λουξεμβούργο, με «ουρανοκατέβατα» δώρα. Kleeschen ονομάζεται ο Αγιος Νικόλαος στο Λουξεμβούργο κι αρχίζει να εμφανίζεται προς το τέλος του Νοεμβρίου σε διάφορες τοποθεσίες στις πόλεις, όπως σε μαγαζιά, σε πλατείες και σε δρόμους. Σύμφωνα με την παράδοση της χώρας, ο Αγιος κατεβαίνει από τον ουρανό για να ανταμείψει τα καλά παιδιά με δώρα. Την παραμονή της γιορτής του τα παιδιά περιμένουν να τους φέρει δώρα κι αφήνουν στην κουζίνα ένα πιάτο για να το γεμίσει με γλυκά ο Αγιος.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Description: Το Σάββατο του Λαζάρου από το πρωί , μία ομάδα 5-6 παιδιών, ηλικίας συνήθως από 5 έως 12 ετών, γειτονόπουλα και πάντα γνωστά μεταξύ τους, γυρνούσαν σ’ όλο το χωριό για να τραγουδήσουν και να ψάλουν τα «Ρουμάνια». Η διαδικασία ήταν απλή. Τα παιδιά μπορεί να κρατούσαν ένα καλάθι, το οποίο είτε ήταν ντυμένο με χρωματιστά πανάκια είτε έβαζαν μέσα λουλούδια. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις, είτε τα χρωματιστά πανάκια είτε τα λουλούδια, τα έδιναν σε κάθε σπίτι που πήγαιναν για γούρι, για το καλό του σπιτιού. Επίσης, έλεγαν και κάποιες ευχές ανάλογα με την κατάσταση του κάθε σπιτιού. ‘Ελεγαν ευχές αν το σπίτι είχε έγκυο, ελεύθερους-ες, για το νοικοκύρη και ακόμα μπορούσαν να πούν ευχές για την εργασία που επαγγελόταν ο καθένας (γεωργός, βοσκός, κ.α.).
ΙΤΑΛΙΑ
Description: Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σπίτια διακοσμούνται με Αλεξανδρινά, χριστουγεννιάτικα δένδρα την παραδοσιακή Φάτνη και άλλα πολύχρωμα διακοσμητικά στολίδια. Κάποιοι συνηθίζουν να νηστεύουν στις 23 και 24 Δεκεμβρίου και κατόπιν εορτάζουν με ένα παραδοσιακό γεύμα αμέσως μετά τη Λειτουργία. Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα, τα παιδιά συνηθίζουν να απαγγέλλουν ποιήματα στην οικογένεια και στους συγγενείς τους και ανταμείβονται με μικρά χρηματικά δώρα.
ΤΣΕΧΙΑ
Description: Στην Τσεχία, τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου ανάβουν την παραμονή των Χριστουγέννων, μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει ψαρόσουπα, σαλάτες, λαχανικά, πατάτες, αυγά και κυπρίνους. Στο τέλος σερβίρεται το κέικ των Χριστουγέννων, το οποίο είναι στολισμένο με αμύγδαλα.
Εργασία
Description: Βρες κι εσύ με τους συμμαθητές σου έθιμα από τις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης. Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν από τα έθιμα της δικής μας χώρας;;;
ΣΟΥΗΔΙΑ
Description: Οι γιορτές στην Σουηδία αρχίζουν στις 13 Δεκεμβρίου με την ημέρα της Lucia, που σύμφωνα με τον θρύλο, είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και άρα άνθρωποι και ζώα χρειάζονται περισσότερη τροφή. Στο σπίτι, η Lucia (Βασίλισσα του Φωτός) βρίσκει την έκφρασή της στο πρόσωπο της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας. Φοράει ένα μακρύ άσπρο φόρεμα και ένα στέμμα με κεριά στα μαλλιά της. Ξυπνάει τους γονείς της, τραγουδώντας το παραδοσιακό ιταλικό τραγούδι "Santa Lucia" και τους πάει καφέ, κουλουράκια και κάποτε glogg (ζεστό κρασί με μπαχαρικά).
ΛΕΤΤΟΝΙΑ
Description: Το παραδοσιακό έθιμο του τσουγκρίσματος αβγών επικρατεί και στην Λεττονία, με την διαφορά ότι αναδεικνύεται σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα- κάτι σαν ρώσικη ρουλέτα! Οι παίκτες δένουν τα ημι-βρασμένα αβγά σε μια κλωστή και τα τσουγκρίζουν από απόσταση. Νικητής όπως αντιλαμβάνεστε είναι αυτός που θα σπάσει το αβγό του αντιπάλου του, ωστόσο ο χαμένος έχει να πληρώσει τον λογαριασμό του καθαριστηρίου, αφού θα τον έχει «λούσει» το σπασμένο αβγό
ΕΛΛΑΔΑ
Description: Στην Ελλάδα, οι γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων συνοδεύονται με ιδιαίτερα πρωτότυπα έθιμα. Σε κάθε τόπο θα συναντήσετε πληθώρα τοπικών εθίμων, ξεχωριστών γιορτινών εδεσμάτων και τραγουδιών όπως είναι τα κάλαντα. Οι «βουτηχτάδες» των Φώτων, στα Δωδεκάνησα και κυρίως στην Κάλυμνο και στη Σύμη, μπαίνουν στα κρύα νερά να πιάσουν το σταυρό –έθιμο που τελείται και σε δεκάδες άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

The Public URL for this WebQuest:
http://zunal.com/webquest.php?w=319396
WebQuest Hits: 1,759
Save WebQuest as PDF

Ready to go?

Select "Logout" below if you are ready
to end your current session.